CRONOLOGIA DE RECERCA de FRILAB LABORATORIS (*)

- 1999: Neix FRILAB (Frigola Laboratoris) com un laboratori d’experimentació teòrica a partir de la innovació desenvolupada per JOM FRISER (Josep Maria Frigola Serra) en el camp de l’experimentació assistida i controlada per ordinador (EXAO) des de 1986 en el marc del Programa d’Informàtica Educativa (PIE) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

- 2001: Neix el clúster de servidors Linux dins de FRILAB. La recerca passa de ser local i tancada a oberta i en xarxa. En aquells moments FRILAB va començar a experimentar amb un servidor de Sun Microsystems amb una connectivitat a Internet de 10 Mbits simètrics.

- 2003: Neix la divisió audiovisual dins de FRILAB. Es fan els primers experiments d’emissió de ràdio i televisió per Internet amb programari de codi lliure. El 15 de setembre de 2003 s’inaugura el projecte IRC-Catalunya, la primera xarxa catalana de xat IRC (Internet Relay Chat).

- 2004: Neix la plataforma audiovisual IRC-Catalunya.TV, la primera televisió catalana nativa per IPTV. L’emissió es feia des de Florida amb alta qualitat d’imatge, amb la qual cosa des de Catalunya no es podia veure amb els mòdems d’aleshores, ja que la velocitat de transferència de dades de Telefònica era encara molt baixa. Es va fer la inauguració i ens van confirmar des de Califòrnia i des de Suècia que amb les línies domèstiques de 10 Mbits es podien veure perfectament les imatges d’alta qualitat que mostrava la televisió: uns camps de rostoll de l’Empordà filmats el juliol del 2004. Uns mesos més tard ens van confirmar que des de Catalunya també ho van poder veure uns investigadors universitaris de la Fundació i2Cat (Internet de segona generació de Catalunya) des del centre Mediacat.

- 2005: S’obre la col·laboració entre la Fundació universitària i2Cat i FRILAB Laboratoris per desenvolupar recursos i innovació en l’àmbit de la compressió de vídeo amb codi lliure. Aquest any FRILAB Laboratoris desenvolupa i produeix “Un glop de Muscat”, una emissora amb 24 hores de música en català. En les primeres versions l’usuari podia participar seleccionant les cançons que sonarien tot seguit. Complementàriament, es va desenvolupar el programa de ràdio visual que alternava fotografies amb la locució.

- 2006: Neix el domini Tramuntana.TV el 16 de març de 2006 registrat per FRILAB Laboratoris a l'ICANN. Es dóna a conèixer com un canal supracomarcal de notícies de proximitat dins la plataforma IRC-Catalunya.TV. Vegeu unes imatges del nostre arxiu històric AQUÍ .

A la 7a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (Granollers, 18 de maig de 2006), FRILAB Laboratoris presenta Tramuntana.TV com la primera televisió catalana nativa per IPTV dins de l’estand de la Fundació i2Cat com a fruit d’aquesta col·laboració. En aquells moments l’emissió es realitzava amb un ordinador Supermicro ubicat a la Universitat Politècnica de Catalunya amb connectivitat de 1 Gbit. A partir d’aleshores, FRILAB Laboratoris comença a experimentar amb vídeo d’Alta Definició quan els vídeos del canal de YouTube encara tenien una qualitat d’imatge molt baixa i es veia pixel·lat.

El 29 de novembre de 2006 a la sala d’actes de l’edifici Imagina (Esplugues de Llobregat), en el marc de la Jornada “La televisió per Internet. Reptes i oportunitats”, organitzada per la Fundació i2Cat, FRILAB Laboratoris presenta una ponència sobre IPTV i dóna a conèixer els resultats de Tramuntana.TV a nivell universitari. Allà es presenten les bases de la futura iXAC (Xarxa Audiovisual Catalana) que substituiria IRC-Catalunya.TV l’any 2010.

- 2007-2009: FRILAB continua desenvolupant el clúster audiovisual de la futura iXAC experimentant amb vídeo d’Alta Definició. Un dels components de FRILAB llegeix la tesi doctoral després de 6 anys de recerca i una vegada doctorat participa en un grup de la Universitat de Barcelona.

- 2010: Neix iXAC.TV com una xarxa nativa íntegrament IPTV. FRILAB s’especialitza en serveis de seguretat informàtica amb sistemes Linux.

- 2011: FRILAB Laboratoris orienta la seva recerca en l’emissió en directe d’alta qualitat per IPTV i en la distribució de continguts per a televisions locals mitjançant IP Transfer. Es desenvolupa una unitat mòbil IPTV de baix cost per emissions en directe. Aquestes emissions estan adreçades bàsicament a ajuntaments, televisions i entitats culturals. L’emissió en directe d’alta qualitat suporta múltiples peticions simultànies i això és possible únicament gràcies als diferents servidors de FRILAB amb arquitectura ArchLinux i amb una connectivitat actual de 2 Gbits de sortida a Internet.

2012: Es crea una graella de programació d’emissió en directe dins de Tramuntana.TV per oferir la gravació íntegre de conferències, concerts, esports i altres esdeveniments de proximitat incloent petits spots i reportatges.

2013: FRILAB Laboratoris aposta per l’estàndard HTML5 i totes les emissions en directe que ofereix (TV Girona, graella de Tramuntana.TV, partits de futbol i conferències) són compatibles amb dispositius mòbils tipus iPhone i Android. Per part de la xarxa iXAC.tv, es manté el propòsit de seguir donant servei d’emissió en directe de forma experimental per a diferents televisions locals d’arreu de Catalunya.

2014: S'abandona definitivament el format propietari d’Adobe Flash. Es crea ventdelnord.tv com una televisió nativa exclusivament d'Internet compatible amb HTML5, així com per dispositius mòbils i televisors smart tv. S'incorpora un motor avançat de cerca múltiple amb text pla, que connecta amb la base de dades de tots els materials arxivats, de forma que permet, no solament triar, sinó visionar qualsevol material audiovisual produït, en un determinat instant, per més llarg que sigui el seu contingut.També s'incorpora un nou motor de visualització que permet reproduir qualsevol imatge a càmera lenta o ràpida. Hi ha quatre velocitats per triar. En els esdeveniments esportius, l'opció lenta, és òptima per poder veure les jugades amb el màxim detall. També s'incorpora un nou servidor d'última generació amb arquitectura ArchLinux de gran amplada de banda, que permet la connexió simultània de centenars espectadors en les emissions en directe.

2015: Es perfecciona el motor avançat de cerca múltiple amb text pla que permet visionar al moment qualsevol material audiovisual produït, en un determinat instant, per més llarg que sigui el seu contingut.
S’amplia el servei d’emissió de ràdio IP, augmentant la qualitat d’àudio de l’emissió, i el nombre de ràdios locals dins la xarxa iXAC.TV. Totes les ràdios adherides als servidors de Ventdelnord televisió  disposen d’un Ràdio Player Web personalitzat i gratuït compatible per dispositius mòbils com  iPhone, iPad, IOS, I Android. S’està desenvolupant de forma experimental un Visual Ràdio Player
Es reestructura el laboratori FRILAB, amb quatre seccions operatives de recerca:
· Clúster de servidors propis d’arquitectura ArchLinux de gran amplada de banda
· Divisió de programació de servidors Linux, amb l’especialitat de seguretat informàtica
· Divisió audiovisual que inclou un equip de producció, edició i transcodificació de vídeo, amb emissió en directe de ràdio i televisió en la modalitat IPTV d'alta qualitat, així com una Unitat Mòbil de disseny i construcció pròpia, per cobrir esdeveniments en directe fora de plató.
· Servei de documentació audiovisual amb cerca, indexació i localització d'escenes per noms d’autors dins dels vídeos (d’utilitat en els esdeveniments de llarga durada)

 

(*) Coordinador dels projectes de recerca

Josep Maria Frigola Sèculi

Doctor en Traducció i Interpretació